GHID – Cum pleci la muncă în Marea Britanie

Va prezentam un interviu din decembrie 2013 cu mai multe raspunsuri la intrebarile Dumneavoastra. Gasiti, de asemenea, un Link util.

Yahoo News România a invitat-o pe Domnisoara Luana Cosma, director de programe în cadrul agenției noastre de recrutare , să discute cu cititorii despre piața muncii din Marea Britanie:

– ce schimbări apar o dată cu ridicarea restricțiilor de la 1 ianuarie 2014,

– ce limitări au fost introduse pentru străini în ceea ce privește accesul la beneficiile sociale,

– ce pași ar trebui să urmeze o persoană care dorește să muncească în Marea Britanie,

– la ce trebuie să se aștepte studenții interesați de studii în Regatul Unit etc.

Cajvanean: Sunt inginer mecanic, dar am lucrat in confectii metalice si la constructia caselor pe structura de lemn, incluzand instalatia sanitara si electrica de joasa tensiune. Sunt interesat daca pot gasi de munca in Anglia. Cum trebuie sa procedez sau la cine sa apelez? Va multumesc!

Luana Cosma: Pana acum am putut plasa, incepand cu ianuarie 2014, persoane in domenii tehnice precum ingineria electronica, constructii civile, contabilitate etc. Exista posibilitatea plasarii in domeniul in care ati absolvit, daca aveti experienta este si mai simpla plasarea. In ceea ce priveste conditiile pe care trebuie sa le indepliniti, trebuie sa stiti limba engleza la nivel conversational, sa aveti un cv in aceasta limba si sa fiti dispus sa incepeti munca cat mai curand posibil, precum si sa ramaneti la locul de munca oferit cel putin un an. Ca pasi, trebuie sa fiti inscris in programul Work and Travel Marea Britanie si sa cereti sfaturile unui consultant. Documentatia necesara este destul de simpla comparativ cu alte programe si anume: CV in limba engleza care sa contina toata experienta in domeniu pe care o detineti, copie dupa buletin, orice recomandare de la un angajator anterior va poate ajuta (nu este insa obligatorie).

Bita: Sunt lacatus mecanic in industria petrochimica. Sunt interesat si doresc sa lucrez in UK.

Luana Cosma: Pana acum, posibilitatile romanilor si bulgarilor de a lucra in Marea Britanie erau restranse la domeniul hospitality (bar/restaurant/hotel) si social care (asistenta sociala si ingrijire batrani) dar incepand din 2014, odata cu ridicarea restrictiilor de munca, vom putea accesa orice domeniu, inclusiv cele tehnice. In legatura cu industria petrochimica, nu am avut pana acum plasari in acest domeniu. Plasarea nu este insa exclusa. Avand in vedere ca fiecare aplicatie este tratata individual, este foarte posibil sa puteti gasi un job in acest program (Work and Travel Marea Britanie). Trebuie insa sa aveti cel putin un an de experienta in acest domeniu si este necesara cunoasterea limbii engleze la un nivel avansat deoarece trebuie sa stapaniti termenii specifici activitatii dvs.

Lascaian Ionel: Nu este logic ca pentru o patura mica de oameni sa se introduca restrictii pe piata muncii, trebuie sa isi respecte angajamentele luate!

Luana Cosma: Conditiile anterioare lunii ianuarie 2014 erau intr-adevar discriminatorii, deoarece, desi facem parte din UE cu drepturi depline atat noi cat si cetatenii bulgari, totusi trebuia sa indeplinim conditii suplimentare pentru a munci si a fi remunerati in UK. Insa acest lucru se modifica esential incepand cu anul 2014 deoarece vom avea aceleasi drepturi ca si restul cetatenilor UE. Vom avea dreptul de a munci fara sa mai aplicam pentru carduri de munca ( yellow card, purple card etc) ce nu erau cerute altor nationalitati, vom avea dreptul de a primi rezidenta britanica in nici doua luni de la ajungerea acolo, vom fi asigurati in sistemul lor de asigurari nationale etc. E adevarat insa ca sunt si cateva beneficii pe care nu le vom putea avea de la inceput. De exemplu, va trebui sa detinem propria asigurare de sanatate privata, desi suntem asigurati in sistemul de stat (asigurarea din sistemul de stat nu ne va fi de folos in primele 6 luni). Dar costul acestei asigurari nu este mare ( intre 35 – 50 lire / luna, in functie de plafonul pe care ni-l dorim). Personal, mi se pare logic sa nu beneficiem de un ajutor social la care nu am contribuit. Nici in Romania un cetatean roman nu primeste ajutor social daca nu a muncit cel putin un an in tara, asadar este cam acelasi lucru si in UK. Nu chiar toate prevederile sunt facute sa fie ofensatoare pentru noi si bulgari, unele au o explicatie economica si sociala.

Bododan: Sunt interesat mult de subiect și de posibilitatea de a mă documenta! Am un băiat acolo de patru ani, lucrează în construcții și m-ar interesa aceeași activitate…. Am 56 de ani și de trei ani sunt pensionar de drept, pe bani foarte puțini! Mulțumesc!

Luana Cosma: In primul rand trebuie sa stiti care este statutul sub care munceste fiul dvs. deoarece in situatia in care el are blue card, deja poate sa va ajute sa primiti blue card (card de rezidenta britanica – el nu mai este necesar dar este totusi bine sa il detineti ) ca si membru al familiei, dupa care puteti sa incepeti munca. Nu este obligatoriu, dar mi se pare varianta cea mai simpla. In cazul in care engleza dvs. este conversationala, puteti participa la program indiferent de varsta, iar daca aveti si experienta, plasarea este posibila mai usor. Este insa putin mai dificil de obtinut un job in constructii in situatia in care va doriti o pozitie de muncitor necalificat, din cauza varstei si a riscului in ceea ce priveste sanatatea. Dar in situatia in care detineti calificare pentru acest domeniu, sansele de plasare sunt mult mai mari (engleza si experienta sunt in continuare necesare).

Marlena: Ce urmeaza a suporta fiica mea care este studenta in anul intai la o universitate din Londra, pentru care a primit finantare de la buget pentru studii? I se pot intrerupe din anul doi studiile? Are dreptul si la alt fel de ajutoare sociale sau burse? Multumesc.

Luana Cosma: Daca fiica dvs. este studenta si a inceput deja studiile cu imprumutul de studii aprobat, din ce informatii avem pana la acest moment, situatia ei nu va afectata in niciun fel. Imprumutul de studii este aprobat pe toata durata lor, chiar daca viramentele se fac in mai multe rate ce reprezinta fie semestrele, fie tot anul scolar. Daca ea a obtinut acest imprumut, inseamna ca a fost considerata eligibila si documentatia completa. Nu exista niciun indiciu ca aceste imprumuturi vor suferi amanari sau vor fi anulate, ar fi si ilegal sa se intample acest lucru deoarece nicio lege nu se aplica retroactiv. Singura informatie oficiala cu privire la ele este doar ca vor fi analizate mai atent urmatoarele dosare. Cu privire la celelalte drepturi pe care ea le detine acolo, ar trebui sa am mai multe informatii pentru a va putea descrie situatia, dar are statut de student cu toate beneficiile lui. Nu am informatii daca bursa se poate cumula cu imprumutul de studii, dar din experienta noastra cu studentii care au plecat cu ajutorul nostru, sunt universitati unde acest lucru se intampla. Bursa este un premiu, iar imprumutul un ajutor, de aceea nu este niciun motiv pentru care nu se poate aplica pentru ambele.

In ceea ce priveste ajutorul social, ar trebui sa am mai multe detalii despre situatia ei concreta, dar nu cred ca poate primi niciun fel de ajutor dupa primele cateva luni de studentie in UK. Insa ea poate munci part-time (o jumatate de norma) pentru a se putea sustine financiar. Statul britanic ii da acest drept.

Je: Ma intereseaza si pe mine un loc de munca in Marea Britanie. Sunt Head Therapist, am experienta internationala, hoteluri de 5 stele, vas de croaziera. Problema in Romania este ca din cauza conceptiilor nu ma angajeaza nimeni la nici un spa pe motiv ca sunt barbat, si femeile nu merg la tratamente facute de barbati.

Luana Cosma: Noi avem joburi si posibilitati de plasare in industria Spa, dar din pacate nu putem garanta o anumita pozitie deoarece fiecare plasare se face individual in functie de CV-ul fiecarei persoane. Asadar, daca aveti experienta, mai ales internationala, in tari vorbitoare de engleza, categoric veti avea un avantaj destul de important. Nu am remarcat pana acum, din discutiile cu candidatii nostri care sunt in UK, probleme cauzate de prejudecati in cazul angajatorilor britanici sau al clientilor.

Matei Angela: Cu toate ca am familie, imi doresc sa lucrez in Londra in domeniul hotelier, in fabrica sau intr-un restaurant. Lucrez la stat si nu mai suport mizeria si prostia de aici.

Luana Cosma: Pentru a primi un loc de munca in UK nu este un impediment ca aveti familie. Daca va doriti sa lucrati in Marea Britanie puteti sa o faceti. Noi putem plasa cupluri la acelasi angajator daca va doriti sa plecati impreuna cu sotul/prietenul dar putem sa va oferim si dvs. un loc de munca. Problema este insa ca nu puteti lua familia cu dvs. de la inceput decat daca acest lucru nu va afecteaza absolut deloc munca, daca aveti persoana care sa supravegheze copiii cat sunteti in programul de munca etc. In UK regulile cu privire la supravegherea minorilor sunt foarte stricte si de aceea majoritatea persoanelor care aveau o familie in Romania si au plecat la munca in UK au preferat sa plece fie pe rand, fie prima data cuplul urmand ca, in cateva luni, sa aduca si copilul impreuna cu cineva care sa il supravegheze. Cu privire la domeniul hospitality, sigur putem sa va ajutam cu un loc de munca, trebuie insa sa stapaniti limba engleza la nivel conversational. Nu oferim momentan locuri de munca in fabrici pentru muncitori necalificati.

 

//

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s