Din Romania, cu dragoste: De ce romanii continua sa iubeasca Marea Britanie

O studenta din Romania explica in ce fel drumul sau in viata a dus-o in Marea Britanie, de ce se simte aici mai bine ca acasa si de ce romanii iubesc Marea Britanie, chiar daca aceasta tara nu le raspunde sentimentelor.

Roxana Antohi scrie, in publicatia Varsity, scoasa de studentii de la Cambridge, ca romanii nu ajung in Marea Britanie pentru a fura slujbele si a jupui statul britanic de ajutoarele sociale.

Roxana incepe prin a povesti ca a plecat din Romania in urma cu trei ani si jumatate, pentru ca nu s-a simtit niciodata „in largul sau” aici. Ea a fost suficient de norocoasa sa-si gaseasca adevarata casa printr-o intamplare, pentru ca fusese mereu fascinata de UK: un loc cu ceata groasa, taxiuri negre si multa ploaie.

„Pentru majoritatea vietii mele am trait intr-o cultura inchisa, unde influentele externe apareau rar. Si totusi iata-ma aici, respirand multiculturalism”, povesteste studenta, care s-a bucurat sa gaseasca istoria pe care nu a invatat-o in scoala, mancarea care i-a facut sa tresalte papilele gustative si oamenii cu umor fantastic. „M-am potrivit perfect”.

Pe masura trecerii anilor, fata s-a integrat tot mai bine, a cunoscut mai bine tara, cu defectele sale, si a continuat sa o iubeasca, identificandu-se cu ea mai mult decat cu Romania. Si-a dorit, uneori, sa spuna ca e originara din Marea Britanie, atat de atasata este de aceasta tara.

Experienta sa nu este insa impartasita de oficialii britanici, care i-au ingreunat obtinerea unei vize de munca pe timpul vacantelor.

Relatia Roxanei cu Marea Britanie s-a schimbat in 2013, „anul in care, fara sa vreau, am devenit un membru al grupului cel mai detestat de Daily Mail: un imigrant roman”.

„Deodata am fost prinsa intr-un uragan de retorica negativa, alimentata de presa si politicieni. Ce mi-a sporit confuzia era gandul ca fusesem mereu in ochiul furtunii, din fericire fara sa stiu de furia reprimata a britanicilor fata de noi”, continua aceasta.

Dupa o studiere a sondajelor de opinie si a studiilor, fata ajunge la concluzia ca, in pofida atitudinilor negative ale britanicilor, romanii nu fura slujbele localnicilor si nici nu vin in UK ca sa solicite ajutoare sociale. „Adevarul m-a intristat”, marturiseste aceasta amaraciunea ca politicienii britanici au condamnat o intreaga natiune de dragul catorva voturi.

Sentimentele comunitatii romanesti sunt impartite, mai arata aceasta. Majoritatea, de la studenti la spalatori de masini, s-au simtit insultati de ideea ca sunt perceputi gresit, in pofida faptului ca au prieteni britanici si s-au integrat in comunitatile locale.

In noul an, insa, valul de imigranti romani atat de temut de britanici nu s-a materializat si fata a primit mesaje de la prietenii britanici ce au salutat intrarea sa in Marea Britanie „de-a binelea, de aceasta data”.

//

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s