Cum se poate obtine dreptul de munca in Marea Britanie

Cetatenii romani in UK nu au drept de munca automat in Anglia.

Pentru a munci in UK romanii trebuie sa obtina aprobarea autoritatilor britanice, Home Office ( echivalentul romanesc al Min. de Interne).

Va vom prezenta 3 metode prin care puteti obtine permisul de munca in UK si pasii ce trebuie sa-i urmati.

1. Work Permit si Purple Card

Work Permit se acorda in general celor care practica o meserie calificata:  profesori,  doctori,  ingineri,  oameni de stiinta.  Pentru a obtine Work Permit trebuie sa existe o firma sau o institutie care sa aplice pentru tine pentru un Work Permit. Tu, persoana in cauza nu poti aplica singur pentru acest document de munca.  De asemenea,  daca jobul l-ai gasit printr-o firma sau agentie de plasament acestia nu pot aplica pentru tine la Home Office sa-ti obtina permisul de munca. Singurii care pot aplica pentru acest permis de munca sunt cei care vor sa te angajeze.

Exemplu:

Prin programul Training in UK oferit de ZIP Travel (peste 2 ani),  orice persoana din Romania , indiferent de statutul academic sau de varsta,  poate munci legal  (cu yellow card) pentru cel putin un an in UK.  Un contract se semneaza inainte de plecare, intr-unul din domeniile :

  •     Hospitality ( bar, restaurant hotel)
  •     Social care ( asistenta sociala)
  •     Spa&Resort ( fitness, manichiura, pedichiura, masaj)

Dupa obtinerea Work Permit in UK trebuie sa aplicati personal pentru Purple Card la Home Office. Purple Card va dovedi ca aveti drept de munca in UK, fiind posesor al Work Permit. Numai Dumneavoastra, posesor al Work Permit, puteti aplica pentru Purple Card, nu firma care a obtinut permisul de munca.  Aplicatia pentru Purple Card se face pe formularul BR3-cautati in Google “purple card form BR3″ si veti gasi link-ul catre pagina in cauza. Purple Card se mai numeste si Accession worker card.

Blue Card ca dependent de posesor de Yellow Card

Blue Registration Certificate se acorda cetatenilor Romani si Bulgari pentru a dovedi ca acestia au obtinut drept de munca fara restrictii in UK.  Posesorul de Blue Card poate sa se angajeze oriunde nefiind ingradit de nicio restrictie pe piata muncii din Anglia.  Cel care detine Cardul Albastru poate munci la fel ca orice cetatean britanic.

 Blue Card poate fi obtinut in calitate de dependent de posesor de Yellow Card. Yellow Card se acorda pentru cetatenii romani sau bulgari, studenti si persoane self-employed. Persoana dependenta poate fi sotul sau sotia sau chiar copiii. In cazul in care, de exemplu, tatal are un business si are Yellow Card atunci sotia si copii pot aplica pentru Blue Card.  La fel, daca sotia are Yellow Card ca student sau self-employed atunci sotul si copii pot aplica pentru Cardul Albastru, cel care vai da drept de munca in Marea Britanie.

Purple Card si apoi Blue Card

Dupa 12 luni muncite legal pe un Work Permit si ca posesor de Purple Card aveti dreptul sa aplicati pentru Blue Card. Odata obtinut acest Blue Card se poate renunta la Work Permit si se poate obtine angajarea libera de controlul autoritatii britanice in domeniu.

Purple Card se mai poate obtine si ca au-pair sau personal auxiliar intr-o locuinta britanica.  Ca au-pair trebuie urmati urmatorii pasi:

  • Gasirea unui plasament ca aupair. Acest lucru se poate face pe Internet cautand agentii specializate in plasarea ca au-pair.
  • Odata gasit plasamentul trebuie sa rugati familia la care sunteti au-pair sa va dea o scrisoare de recomandare in care sa specifice ca sunteti au-pair in locuinta respectiva.
  • Trimiteti scrisoarea semnata de familia in cauza la Home Office impreuna cu formularul BR3 completat si impreuna cu alte acte listate in formularul BR3.

Odata obtinut Purple Card, va trebui sa lucreati ca aupair la familia respectiva 12 luni dupa care puteti aplica pentru Blue Card.  Daca plasamentul Dumneavoastra cu familia care v-a facut recomandarea pentru Purple Card ca aupair inceteaza, puteti sa ajungeti in situatia de a va fi anulat Purple Card.  Recomandam sa fiti atenti cand va angajati sa fiti au-pair intr-o familie britanica pentru ca este bine sa cunoasteti familia pentru un timp si sa vedeti daca va integrati.

Va sfatuim sa va inscrieti in programul nostru de Training in UK. Veti obtine nu numai o diploma, ci si un mod simplu si elegant de a va integra in marea Britanie.

Reclame

2 gânduri despre „Cum se poate obtine dreptul de munca in Marea Britanie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s